Om oss i prestigemagasinet White Guide

Om oss i prestigemagasinet White Guide.

Om White Guide:
White Guide är Nordens ledande guidesystem. I Sverige har restaurangguiden getts ut sedan 2005. Varje år testas och bedöms runt 800 restauranger, varav 600 får en plats i guiden. Sedan 2013 publiceras också White Guide Café där Sveriges 250–300 bästa caféer presenteras och bedöms utifrån kaffe- och bakverksutbud.

ARTIKELTEXT:

Fem minuter …
… med Hugo Wikström, VD för Härnösandsbaserade
företaget Peckas Naturodlingar, som kombinerar tomater
och fisk i en och samma odling. I april 2017 påbörjades
arbetet med den första odlingen i lite större skala.
Tomaterna odlas i grusbäddar.
Hugo Wikström

Regnbåge och tomat – varför just denna kombo?
”Pecka Nygård är pionjären bakom idéerna som lett fram till Peckas. Han har kretsloppsodlat i tjugo år, han övergav traditionell fiskodling på grund av skadorna på närmiljön. Vi valde den här kombinationen av flera anledningar. Regnbåge har odlats i många år och idag finns en stabil avelsstam med bra egenskaper. Tomater är en populär grönsak som Svensson vill äta året om, trots att de idag måste importeras. Efterfrågan på närodlat är stor. Dessutom vill både regnbågen och tomaternas rötter ha samma temperatur – arton grader.”

Orsakar ert system verkligen inte några utsläpp alls?
”Vi släpper inte ut någon fosfor eller kväve, ett stort problem med fiskodlingar idag. Givetvis blir det delar över av tomatplantorna, samt fekalier från fisken. Vi tänker stort när det gäller kretslopp – fiskbajs är näringsrikt och passar utmärkt för att göda till exempel potatis, så den skulle kunna gå till en åker i närheten, eller till biogasanläggningen här i Härnösand. Man kan kompostera tomatdelarna, som i sin tur kan ingå i ett kretslopp med insekter som kan bli till fiskmat. Vi köper ekologiskt fiskfoder idag, men det är dyrt och svårt att få tag i. Helst vill vi ha så bra protein till fiskarna som möjligt, insektsprotein är idealiskt ur miljösynpunkt. Men vi får inte kalla vår odling ekologisk, för EU:s regelverk säger till exempel att tomater då måste odlas i jord och inget annat.”

KÄRT BARN har MÅNGA NAMN
Regnbåge kallas även regnbågsöring, laxforell och mycket annat. Den kommer ursprungligen från de vattendrag i Nordamerika och Asien som mynnar ut i StillaHavet. Idag finns den via inplantering på alla kontinenter utom Antarktis,och är en populär art för sportfiske och föda. Som fullvuxen kan den väga ända upp till 20 kilo.

Vem får nu äta årets skörd i november?
”Runt 20 ton fisk och 200 ton tomater. Efterfrågan finns redan, framför allt på fisken. Givetvis hade vi önskat att någon bra restaurang tog in våra råvaror, men generellt tror vi att det är konsumenter som vill ha närodlat och giftfritt – vi kan inte konkurrera med Hollandstomaterna i pris. I framtiden är drömmen en betydligt större odling, odling på andra platser, odling av andra grönsaker, och att vi själva är ett varumärke med aktning.”

 

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+

Leave a Reply