Miljonstöd till framtidens fisk- och tomatodling

Sveriges radio var hos oss och gjorde ett reportage. Läs och lyssna på inslaget. 

Framtidens fisk- och tomatodling planeras i Härnösand

Ny akvaponi kan skapa många jobb i Härnösand. Foto: Christer Suneson/Sveriges Radio

I den nya odlingen ska det odlas tonvis med fisk och grönsaker i ett kretslopp där fisken ger näring till växterna och växterna renar vattnet.
– Att fiskodling nu flyttar upp på land har stora fördelar, säger projektledaren Daniel Brännström.

Bygget av de 4000 kvadratmeter stora växthusen i Härnösand sätter igång redan i år.

Odlingen av fisk och tomater kommer att ske i ett slutet system med grusbädd som ska rena processen och använda mycket lite vatten. Matproduktionen väntas bli stor i den nya anläggningen.

– Vi räknar att skörda omkring 20 ton regnbågslax och 200 ton tomater om året, säger Daniel Brännström.

Kan bli 100 nya jobb

Men akvaponin i Härnösand, som drivs av Peckas naturodlingar AB, har redan nu planer på att växa ytterligare.

– Till år 2021 planerar vi odlingar på 100 000 kvadratmeter och 100 personer kan komma att få arbete, säger projektledaren Daniel Brännström.

Vilka framtidsutsikter har fiskodling på land i Sverige?

– Det är framtiden. Genom att vi tar hand om näringen som fisken ger och sluter kretsloppet. Dessutom kommer vi att använda minimalt med vatten till produktionen, säger Daniel Brännström.

Odlingar av fisk på land kommer antagligen att bli en vanlig syn i framtiden, tror Daniel Brännström.

– Vi kommer inte att vara ensamma på marknaden här i Härnösand. Vi kommer att få se akvaponier inte bara i Sverige utan på flera platser ute i Europa, säger Daniel Brännström.

Miljonstöd från Länsstyrelsen

Företaget Peckas Naturodlingar har nu beviljats över tre miljoner kronor i startbidrag av Länsstyrelsen i Västernorrland. Företaget själva kommer att satsa mellan 10-15 miljoner på den nya anläggningen.

– Vi kommer att plantera både tomater och fisk i september 2017. Vi kommer att kunna skörda de första tomaterna i slutet av året, fisken lite senare, och sedan kommer produktionen att rulla på, säger Daniel Brännström projektledare för bygget av akvaponin i Härnösand.

Testat systemet i över 20 år

Företaget har testat kretsloppsodlingar på mindre nivå ända sedan 90-talet. De har nu sett att det är dags att ta nästa steg.

– Vi har sett att det fungerar väl och vi vill nu skala upp det här till riktig livsmedelsproduktion, säger projektledaren Daniel Brännström på Peckas naturodlingar i Härnösand.

DelaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+

One thought on “Miljonstöd till framtidens fisk- och tomatodling”

Leave a Reply